RECEPTAI

Nežadinkite „silkės pataluose“!

Įvairiausios salotos su silke – giliai įsišaknijusi švenčių tradicija. Bet kas, jeigu šįkart imtume ir išleistume ją atostogų?

Juk vaišių stalo vertas salotas galima pagardinti ir kitokia žuvimi.

Menkių kepenėlės su obuoliais

Reikės (4 porcijoms): 3 kietai virtų kiaušinių, skardinės menkių kepenėlių (350 g), 1 šaukštelio Dižono garstyčių (galima grūdėtųjų), 1 šaukšto citrinų sulčių, 1 konservuoto obuolio, 1 nedidelio traškaus rauginto agurko, 1 svogūno, obuolių acto, druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Vieną kiaušinio trynį atidėkite, kitus smulkiai sukapokite.

Nuo menkių kepenėlių nupilkite aliejų – prireiks 3 šaukštų. Į aliejų sudėkite vieną trynį, garstyčias, įpilkite citrinų sultis, sumaišykite iki vientisumo, įberkite druskos, pipirų – tai bus užpilas.

Pačias kepenėles supjaustykite plonomis riekelėmis, sumaišykite su kiaušiniais.

Nulupkite obuolį ir raugintą agurką. Abu supjaustykite 5–6 mm kubeliais. Sumaišykite su kepenėlių ir kiaušinių mase.

Svogūną supjaustykite tokiais pat kubeliais. Apliekite actu, tada verdančiu vandeniu ir palikite 30 sekundžių. Paskui išverskite ant sieto, nuskalaukite lediniu vandeniu ir nusausinę įmaišykite į salotas.

Apliekite jas užpilu, išmaišykite, įberkite pipirų ir patiekite.

Azijietiškos ryžių salotos su šilta lašiša ir mandarinais

Reikės (4 porcijoms): 120 g šaldytų žirnelių, 1 raudonojo svogūno, 300 g konservuotų mandarinų sirupe, 2,5 stiklinės virtų ilgagrūdžių arba rudųjų ryžių, 50 g mažųjų špinatų, 30 g migdolų lapelių, 450 g lašišos filė be odos, 2 šaukštų aliejaus; užpilui: 2 šaukštelių cukraus, 3 šaukštų ryžių acto, 6 šaukštų sojų padažo, 4 šaukštų tamsaus sezamų aliejaus, druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų; marinatui: 2 česnako skiltelių, 4 cm imbiero šaknies, 2 šaukštelių medaus, 4 šaukštų sojų padažo, 2 šaukštų žuvų padažo.

Marinatui nuvalykite ir smulkiai sutarkuokite česnakus, imbierą. Sumaišykite su medumi, sojų ir žuvų padažais.

Lašišos filė supjaustykite 1,5 cm kubeliais. Sudėkite į dubenį, užpilkite marinatu, apvoliokite, uždenkite ir padėkite į šaldytuvą 15–20 minučių.

Užpilui įmaišykite cukrų į ryžių actą ir sojų padažą, kad ištirptų. Įpilkite sezamų aliejaus, įberkite druskos, pipirų, suplakite.

Puode užvirinkite vandenį. Pasūdę jį, 5 minutes pavirkite žirnelius. Išverskite ant sieto, nuskalaukite šaltu vandeniu.

Svogūną supjaustykite mažais kubeliais. Špinatus – stambiais šiaudeliais. Nuo mandarinų nuvarvinkite sirupą.

Dideliame dubenyje sumaišykite ryžius, žirnelius, špinatus, svogūno kubelius, mandarinus ir migdolų lapelius. Apliekite salotas užpilu, jo palikite maždaug 2 šaukštus, ir sumaišykite.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Apkepinkite lašišą iš visų pusių iki rusvos plutelės (4–5 minutes). Padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai, tada dėkite į salotas.

Apliekite likusiu užpilu ir iškart patiekite.

Šventinės lašišos salotos su raugintais agurkais

Reikės (6–8 porcijoms): 600 g pačių smulkiausių bulvių, 300 g šaltai rūkytos lašišos filė su oda, 4 nelabai sūrių raugintų agurkų, 2 šaukštų smulkių kaparėlių, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, krapų – papuošti; užpilui: 0,5 nedidelio ryšelio laiškinių česnakų, skardinė stintenių ikrų (180 g), 100 g tiršto majonezo, 0,5 citrinos sulčių ir žievelės.

Užpilui smulkiai sukapokite laiškinius česnakus. Sumaišykite visus ingredientus, įberkite druskos, pipirų.

Smulkias bulvytes nušveiskite šepetėliu, išvirkite su lupenomis pasūdytame verdančiame vandenyje, kol taps minkštos. Nusunkite, apdžiovinkite trumpam palikę puodą ant silpnos ugnies.

Dar karštas bulves apliekite užpilu ir padėkite į šalį 30 minučių.

Lašišai pašalinkite odą. Žuvį ir agurkus supjaustykite 1 cm kubeliais. Kiekvieną kaparėlį perpjaukite pusiau.

Sumaišykite bulvytes su kaparėliais, lašiša, agurkais. Pagardinkite druska, pipirais. Palaikykite salotas šaldytuve 1 val., tada patiekite papuoštas krapais.

Islandiškos salotos su menke

Reikės (4 porcijoms): 150 g šviežios menkės filė, 1 šviežio kalmaro filė, 4 kietai virtų kiaušinių, 120 g silpnai sūdytos lašišos, 150 g majonezo, 20 g raudonųjų ikrų, 2 kruasanų be įdaro.

Menkės ir kalmaro filė išvirkite vandenyje arba garuose. Ataušinkite iki kambario temperatūros.

Visus ingredientus, įskaitant ir kiaušinius, stambiai supjaustykite, sumaišykite su majonezu. Įberkite druskos, pipirų.

Į salotas pridėkite vidutiniais kubeliais pjaustytos sūdytos lašišos. Papuoškite ikrais ir patiekite su išilgai perpjautais ir šiek tiek paskrudintais kruasanais.

Avokadai, įdaryti krabų salotomis

Reikės (4 porcijoms): 3–4 džiovintų pomidorų, saujos bazilikų lapelių, 1 mažos aitriosios paprikos ankšties be sėklų, 100 g krabų mėsos, 3 šaukštų šviežio prancūziško batono trupinių (stambių), 2 didelių prinokusių avokadų, 0,5 citrinos sulčių, 1 šaukšto Dižono garstyčių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus („extra virgin“), druskos, 2–3 šaukštelių ikrų – papuošti.

Susmulkinkite džiovintus pomidorus. Bazilikų lapelius (4 jų iškart atidėkite – salotoms papuošti) supjaustykite šiaudeliais.

Papriką supjaustykite plonyčiais žiedeliais. Išskaidykite šakute krabų mėsą. Duonos trupinius apskrudinkite sausoje keptuvėje iki auksinio atspalvio.

Avokadus perpjaukite išilgai. Išimkite kauliukus, šaukšteliu atsargiai išskobkite minkštimą – kad nepažeistumėte odelės.

Sudėkite avokadų minkštimą į dubenį, sutrinkite šakute, apšlakstykite citrinos sultimis. Paskui sumaišykite avokadų minkštimą su visais kitais ingredientais, pagardinkite garstyčiomis ir aliejumi. Jeigu reikia, dar pasūdykite.

Sudėkite salotas į išskobtus avokadus, papuoškite ikrais ir bazilikų lapeliais. Prieš patiekdami 30–60 minučių pašaldykite.

Sluoksniuotos žuvies salotos

Reikės (8–10 porcijų): 2 ilgavaisių agurkų, 400 g šviežios lašišos, 2 šaukštelių citrinų sulčių, 300 g riebios rūkytos žuvies filė, 20 g laiškinių česnakų, 300 g šaltai rūkytos lašišos, 2 nedidelių žaliųjų obuolių, 1 karštai rūkytos kuprės, 10 kietai virtų kiaušinių, 100 g lydekos ikrų, majonezo, ruginės duonos – patiekti (galima truputį paskrudinti), druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų; marinuotiems svogūnams: 2 raudonųjų svogūnų, 1 litro vandens, 2 šaukštų rudojo cukraus, 1 šaukšto su kaupu druskos, 100 ml raudonojo vyno acto, 1 šaukšto granatų padažo.

Svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais. Užvirinkite vandenį su cukrumi ir druska, kad ištirptų. Įpilkite acto, granatų padažo, apliekite marinatu svogūnus ir palikite marinuotis 12 val.

Agurkus nulupkite, supjaustykite 5–7 mm kubeliais. Šviežią lašišą – 1,5 cm kubeliais ir siete sumaišykite su agurkais. Tada apibarstykite 1,5 šaukšto druskos, išmaišykite ir palikite 15 minučių.

Prabėgus laikui, nuskalaukite šaltu vandeniu, nusausinkite, pabarstykite pipirais ir apšlakstykite 0,5 šaukštelio citrinų sulčių.

Tokiais pat kubeliais supjaustykite riebią rūkytą žuvį – apšlakstykite 1 šaukšteliu citrinų sulčių, pabarstykite smulkintais laiškiniais česnakais, sumaišykite.

Šaltai rūkytą lašišą ir nuluptų obuolių minkštimą pjaustykite 1 cm kubeliais. Sumaišykite.

Karštai rūkytą kuprę suplėšykite į nedidelius filė gabaliukus be ašakų ir odos.

Kiaušinius smulkiai sukapokite. Sumaišykite su kuprės gabaliukais ir majonezu, įberkite pipirų.

Paruoštus mišinius dėkite sluoksniais į stiklinį indą. Nepamirškite svogūnų – pirmiau dėkite juos ir tik tada šviežią lašišą.

Viršutinį sluoksnį sutepkite majonezu, papuoškite lydekos ikrais. Palaikykite šaldytuve, kad susigertų skoniai, ir patiekite su duona.

Aštrios rūkytos lašišos salotos

Reikės (6 porcijoms): 100 g šaldytų žirnelių, 250 g virtų su lupenomis bulvių, 120 g virtų su lupenomis morkų, 3 kietai virtų kiaušinių, 300 g karštai rūkytos lašišos, 75 g raudonųjų ikrų, 6 minkštai virtų putpelių kiaušinių, druskos, krapų – papuošti; užpilui: 50 g grietinės (20 proc.), 50 g varškės sūrelio, 100 g majonezo, 35 g saldaus aitriųjų paprikų padažo, 15 g sojų padažo.

Žirnelius 40 sekundžių palaikykite verdančiame vandenyje, tada perliekite lediniu vandeniu.

Bulves, morkas, kiaušinius nulupkite ir supjaustykite 5 mm kubeliais.

Sumaišykite visus užpilo ingredientus. Pasūdykite. Įmaišykite į paruoštus produktus.

Šakute išskirstykite lašišą gabalėliais prieš tai atpjovę kelias riekeles – salotoms patiekti. Visą kitą įmaišykite į daržovių masę.

Šaukštais suformuokite iš jos po 3 kukulaičius vienai porcijai. Išdėliokite juos lėkštėse, greta – perpus perpjautus putpelių kiaušinius. Papuoškite atidėtais žuvies gabalėliais, smulkintais krapais, raudonaisiais ikrais ir iškart patiekite.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *