RECEPTAI

Pjaut kepurę – ir į orkaitę!

Iš pievagrybių galima gaminti beveik viską, tačiau net ir profesionalūs šefai kaip mėgstamiausius išskiria du patiekalus: kimštus pievagrybius ir apkepėles.

Paruošti juos labai paprasta – orkaitė per kelias minutes baigia darbą, belieka patiekti ant stalo!

Pievagrybių kepurės, kimštos kumpiu, šonine ir sūriu

Reikės (4–6 porcijoms): 12 didelių pievagrybių, 3 gabalėlių virto kumpio, 30–40 g tarkuoto parmezano sūrio (ir dar 2 šaukštų), 40–50 g duonos trupinių, 3 riekelių šaltai rūkytos šoninės, 3 petražolės šakelių, 3 česnako skiltelių, alyvuogių aliejaus, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Keptuvėje įkaitinkite vieną šaukštelį aliejaus, paskrudinkite šoninę iki traškumo. Išimkite, sudėkite ant popierinių servetėlių.

Sausoje keptuvėje kepinkite trupinius, kol pagels. Ataušinę sumaišykite su dviem šaukštais parmezano.

Šoninę ir kumpį smulkiai supjaustykite, petražoles sukapokite. Grybams išpjaukite kotelius.

Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite išspaustus česnakus ir apkepinkite pievagrybių kepurėles iš abiejų pusių po 2–3 minutes.

Dubenyje sumaišykite šoninę, kumpį, likusį parmezaną, petražoles. Pagardinkite druska ir pipirais. Prikimškite ant skardos išdėliotus grybus, apibarstykite parmezanu su trupiniais.

Pašaukite iki 200 laipsnių įkaitinton orkaitėn 5–7 minutėms. Patiekite karštus.

Pievagrybių apkepėlė su vištiena

Reikės (5–6 porcijoms): 600 g viščiukų ketvirčių, 3 litrų vandens, 300 g pievagrybių, 1 nedidelio svogūno, 1 gvazdikėlio, 2 salierų stiebų, 130 g sviesto, 3 šaukštų miltų, muskato – ant peilio galiuko, 50–60 g tarkuoto kietojo sūrio, druskos, šviežiai maltų baltųjų pipirų.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

Vištieną sudėkite į puodą, užpilkite verdančiu vandeniu, užkaiskite. Kai užvirs, pasūdykite, nugriebkite putas.

Grybams pašalinkite kotelius. Nulupkite svogūną, įbeskite į jį gvazdikėlį. Sudėkite kartu su stambiai pjaustytais salierais į puodą su mėsa. Virkite ant silpnos ugnies – apie 30 minučių.

Nuimkite mėsą nuo kaulų, supjaustykite mažais gabalėliais. Kaulus grąžinkite į sultinį. Jį užkaiskite ant stiprios ugnies. Kai du trečdaliai nuvirs, perkoškite.

Pievagrybių kepures supjaustykite nedideliais gabaliukais.

Gilioje keptuvėje išlydykite 30 g sviesto. Nuolat maišydami, apkepinkite ant stiprios ugnies grybus, kad išgaruotų visas skystis. Paskui sudėkite ant mėsos.

Keptuvėje išlydykite likusį sviestą. Suberkite miltus, kruopščiai išmaišykite ir, nepaliaudami maišyti, kepinkite 3 minutes.

Baigę supilkite sultinį ir, maišydami šluotele, kaitinkite 4 minutes. Pagardinkite druska, pipirais, muskatu ir sumaišykite su vištiena, tarkuotu sūriu, grybais.

Išdėliokite masę į karščiui atsparius indelius. Kepkite orkaitėje apie 5 minutes, kol susidarys auksinė plutelė.

Patiekite iškart.

Orkaitėje kepti pievagrybiai su sūriu ir riešutais

Reikės (4–6 porcijoms): 12 didelių pievagrybių, 2 česnako skiltelių, 2 petražolės šakelių, 1–2 peletrūno šakelių lapų, 50 g graikinių riešutų branduolių, 1,5 šaukšto aliejaus, 120 g mocarelos sūrio, 4 šaukštų grietinėlės (10 proc.), žiupsnelio muskato, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Grybams išpjaukite kotelius ir susmulkinkite, kepurėles atidėkite. Smulkiai sukapokite česnakus, petražoles, peletrūnus.

Įkaitinkite tuščią keptuvę. Suberkite riešutus, maišydami paskrudinkite 3–4 minutes. Nukaiskite, ataušinkite, sukapokite peiliu į stambius trupinius.

Toje pačioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepinkite pievagrybių kepurėles iki rusvos plutelės – po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės. Išimkite, ataušinkite.

Nedidelius mocarelos kubelius sumaišykite su riešutais, česnakais, smulkintais žalumynais ir grybų kotelius. Apliekite grietinėle, pagardinkite muskatu, druska ir pipirais, gerai išmaišykite.

Standžiai prikimškite grybus įdaro. Sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite 7–8 minutes.

Patiekite kaip šiltą arba šaltą užkandį.

Pievagrybių ir kalmarų apkepas

Reikės (8 porcijoms): 500 g kalmarų filė, 500 g pievagrybių, 2 svogūnų, 3 šaukštų aliejaus, 300 g puskiečio sūrio, 2 šaukštų miltų, 2 šaukštų riebios grietinės, 300 ml grietinėlės, 1 šaukšto smulkintų krapų, druskos.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.

Kalmarų mėsą sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį, pavirkite 3–4 minutes. Paskui vandenį nupilkite, leiskite kalmarams kiek ataušti ir supjaustykite plonais žiedais arba šiaudeliais.

Svogūnus susmulkinkite. Grybus supjaustykite nedideliais gabaliukais.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų, jame 5 minutes pakepinkite svogūnus. Tada sudėkite grybus ir kepkite maišydami 6–7 minutes, kol gražiai pagels.

Sūrį smulkiai sutarkuokite.

Sumaišykite grybus su pjaustytais kalmarais ir puse tarkuoto sūrio.

Sausoje keptuvėje paskrudinkite miltus. Krėskite grietinę, pilkite grietinėlę, berkite krapus, druskos, pipirų. Visąlaik maišydami užvirinkite ir apliekite šiuo padažu grybų masę. Išmaišykite, sudėkite į karščiui atsparius puodelius. Pabarstę likusiu sūriu, kepkite orkaitėje 20–25 minutes, kol susidarys plutelė.

Kepti pievagrybiai su kiauliena

Reikės (4–6 porcijoms): 300 g maltos kiaulienos, 12 didelių pievagrybių, 1 nedidelio svogūno, 2 česnako skiltelių, 4 šaukštų aliejaus, 2 šaukštų sojų padažo, 50 g gražgarsčių, 50 g gūžinių trūkažolių, 1 nedidelės raudonos aitriosios paprikos, žaliosios citrinos sulčių, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

Smulkintus svogūnus ir česnakus įminkykite į maltą kiaulieną kartu su druska, pipirais.

Pievagrybiams pašalinkite kotelius. Kepurėles paskrudinkite 4 minutes su 2 šaukštais karšto aliejaus, tada prikimškite faršo – gerai paspauskite. Apliekite sojų padažu.

Sudėję įdarytus grybus ant kepimo popieriumi išklotos skardos, pašaukite į orkaitę 10 minučių.

Žalumynus stambiai suplėšykite, aitriąją papriką supjaustykite žiedeliais (sėklas išimkite). Pabarstykite druska, apliekite aliejumi, žaliosios citrinos sultimis ir patiekite su keptais pievagrybiais.

Orkaitėje kepti pievagrybiai, įdaryti krevetėmis ir kumpiu

Reikės (5–8 porcijoms): 16 didelių pievagrybių, 1 česnako skiltelės, 100 g virto kumpio, kelių šakelių petražolių ir krapų, 1–2 svogūno laiškų, 16 didelių šviežių krevečių, 2 kiaušinių trynių, 100 g kreminio sūrio, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.

Pievagrybiams nupjaukite kotelius, juos ir česnaką smulkiai sukapokite.

Kumpį smulkiai supjaustykite. Susmulkinkite ir petražoles, krapus, svogūnų laiškus.

Krevetes nuvalykite, smulkiai supjaustykite.

Viską sumaišykite su tryniais ir kreminiu sūriu. Šiek tiek pasūdykite, įberkite pipirų. Prikimšę pievagrybių kepurėles, 15 minučių kepkite orkaitėje.

Pievagrybių apkepėlė su grietine

Reikės (reikės 6 porcijoms): 500 g pievagrybių, 1 česnako skiltelės, alyvuogių aliejaus, 2 svogūnų, 2 šaukštų miltų, 200 g riebios grietinės, 150 g sūrio (kad gerai lydytųsi), druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Pievagrybius supjaustykite nedidelėmis skiltelėmis. Česnaką susmulkinkite.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Apkepinkite grybus su česnaku, kol paruduos (10–12 minučių) ir išgaruos visas skystis.

Svogūnus susmulkinkite ir didelėje keptuvėje pakepinkite ant vidutinės ugnies gerai įkaitintame aliejuje 10 minučių, kol suminkštės. Paskui pabarstykite miltais ir kepkite dar 3 minutes dažnai pamaišydami. Tada sukrėskite į keptuvę grietinę, pagardinkite druska ir pipirais. Palaukite, kol padažas užvirs, ir palikite ant silpnos ugnies 3–5 minutes, kad sutirštėtų.

Įmaišykite į padažą grybus. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.

Sudėkite masę į nedideles karščiui atsparias formeles, apibarstykite tarkuotu sūriu.

Kepkite orkaitėje 20 minučių, kol pasidengs plutele, ir iškart patiekite.

     Naudinga

• Kepami orkaitėje pievagrybiai susitraukia, todėl ruoškite didesnę porciją.

• Prieš pašaudami į orkaitę, plautus grybus kuo kruopščiau nusausinkite. O dar geriau – neplaukite, tik nuvalykite skepeta.

• Jeigu kepimo formoje prisikaupia skysčio, visada jį nupilkite. Arba kepdami palikite orkaitės dureles kiek praviras. Tada iš grybų išsiskirs mažiau drėgmės ir jų kepimo laikas bus trumpesnis.

• Likus kepti 3–4 minutėms, įjunkite konvekcijos arba grilio funkciją. Galima ir taip: kepkite pievagrybius orkaitėje 15 minučių, tada nupilkite skystį, apšlakstykite grybus alyvuogių aliejumi ir kepkite dar iki 30 minučių, kol gražiai pagels.

• Nupiltą skysti panaudokite padažams, sriuboms, ryžių ir kitiems patiekalams.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *