RECEPTAI

Kiekvienam kąsnyje – šokoladas!

Šokoladinis keksas pradžiugins ir per sekmadienio pietus, ir šventinį vakarą, ir bus gardi dovana einant į svečius.

Tai kiekviena proga tinkamas desertas, kuriam negalioja sezoniškumas ar konditerinės mados.

Šių keksų receptuose tėra vienintelė subtilybė, kurią būtina išmanyti, – tai šokoladas. Jį į tešlą galima dėti dviem skirtingais būdais.

Pirmasis būdas – smulkiai supjaustytą šokoladą išlydyti mikrobangų krosnelėje arba vandens vonelėje, truputį ataušinti ir supilti į tešlą. Paprastai tai daroma jau įmaišius kiaušinius į sviesto ir cukraus plakinį. Pilamas šokoladas nedidelėmis porcijomis, kaskart gerai suplakant. Taip keksas išeina drėgnas, sodraus šokoladinio skonio.

Antrasis būdas – smulkiai sukapotą arba stambiai sutarkuotą šokoladą maišyti tiesiai į tešlą. Šokolado drožlės beriamos pačioje maišymo pabaigoje ir darbuojamasi ne plaktuvu, bet lopetėle.

O jeigu norite, kad kepant šokolado krislai kekse neišsilydytų, naudokite specialiai tam skirtus f ą

išlaikančius šokolado lašelius.

KEKSAS SU DŽIOVINTOMIS SLYVOMIS

Reikės (10 procentų): 100 g šokolado, 150 g džiovintų slyvų, 100 ml konjako, 250 g miltų, 200 g sviesto, 250 g cukraus, 4 kiaušinių, 6 šaukštų kakavos miltelių, 2 šaukštelių vanilės ekstrakto, 3 šaukštelių kepimo miltelių, 0,25 šaukštelio druskos, dar 100 g šokolado – glajui.

Slyvas supjaustykite nedideliais gabaliukais, suberkite į dubenėlį, užpilkite konjaku ir 8 val. pastatykite vėsioje vietoje (jeigu nenorite naudoti alkoholio, pakeiskite jį vynuogių, obuolių ar apelsinų sultimis).

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Maždaug 2,4 litro talpos apvalią kekso formą su anga ištepkite sviestu, pabarstykite trupučiu miltų.

Šokoladą sulaužykite mažais gabalėliais, sudėkite į dubenį ir išlydykite mikrobangų krosnelėje arba ant vandens vonelės. Tada leiskite truputėlį ataušti.

Plaktuvu suplakite sviestą su cukrumi į lengvą kremą. Supilkite šokoladą, vanilės ekstraktą, vėl suplakite.

Neišjungdami plaktuvo, įmuškite po vieną kiaušinį, kaskart jį visiškai įmaišydami į sviesto masę.

Miltus išsijokite su kakava, kepimo milteliais, druska. Porcijomis sudėkite į sviesto ir šokolado masę. Baigdami maišyti lopetėle, sukrėskite slyvas.

Sudėkite tešlą į paruoštą formą. Kepkite 35–40 minučių. Išėmę iš orkaitės, paaušinkite 10 minučių, tada apverskite ant grotelių ir palikite visiškai ataušti.

Šokoladą glajui išlydykite, apliekite keksą. Kai sustings, galite dar pabarstyti ir milteliniu cukrumi.

Jeigu norite, kad keksas būtų aromatingesnis ir minkštesnis, 50 g miltų pakeiskite tokiu pačiu kiekiu maltų graikinių riešutų arba migdolų.

Nesuvalgę viso kekso iš karto, nesikrimskite – įvyniotas į foliją, jis puikiai laikosi ir net tampa gardesnis.

ŠOKOLADINIS CUKINIJŲ KEKSAS

Reikės (8 porcijoms): 100 g šokolado, 1 nedidelės cukinijos (250 g), 230 g miltų, 120 g sviesto, 180 g cukraus, 4 kiaušinių, 60 g lazdyno riešutų arba migdolų, 1 šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos, miltelinio cukraus.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Apvalią formą keksui sutepkite sviestu, pabarstykite miltais. (Jeigu forma silikoninė, užteks apšlakstyti ją vandeniu.)

Cukiniją smulkiai sutarkuokite. Šokoladą smulkiai sukapokite arba sutarkuokite stambia tarka.

Riešutus taip pat sukapokite. Miltus išsijokite su kepimo milteliais.

Sviestą suplakite su cukrumi ir druska, kol virs minkštu kremu. Po vieną įmuškite kiaušinius kaskart gerai išplakdami masę.

Suberkite šokoladą, riešutus, sudėkite cukinijas. Išmaišę įberkite miltus. Skubiai sumaišę, perkelkite tešlą į paruoštą formą.

Kepkite keksą 50–60 minučių (retkarčiais patikrindami mediniu iešmeliu). Iškepusį aušinkite formoje, pastatytoje ant grotelių. Paskui išverskite ant serviravimo lėkštės, pabarstykite milteliniu cukrumi ir patiekite.

KEKSAS SU KRIAUŠĖMIS IR ŠOKOLADU

Reikės (8 porcijoms): 150 g juodojo šokolado, 2 vidutinių prinokusių kriaušių, 1 stiklinės miltų, 100 g sviesto, 0,5 stiklinės cukraus, 2 kiaušinių, 125 g natūralaus jogurto, 1,5 šaukštelio kepimo miltelių, miltelinio cukraus, žiupsnelio druskos.

Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių. 24 cm skersmens kekso formą su anga sutepkite sviestu, pabarstykite miltais (perteklių nupurtykite).

Šokoladą sukapokite gabaliukais. Subėrę į dubenį, šį uždėkite ant vandens vonelės. Pridėkite sviesto ir viską išlydykite.

Nukelkite dubenį, išmaišykite šokoladą su sviestu iki vientisumo. Leiskite truputėlį ataušti.

Išsijokite miltus su kepimo milteliais, įberkite žiupsnelį druskos.

Dideliame dubenyje kiaušinius su cukrumi suplakite į purią masę. Supilkite lydytą šokoladą, jogurtą, miltus. Labai gerai išmaišykite.

Nuluptas kriaušes supjaustykite vidutiniais kubeliais. Pamažu įmaišykite į tešlą. Ją sudėkite į formą, išlyginkite paviršių.

Kepkite 35–40 minučių vis patikrindami mediniu iešmeliu.

Ataušinkite keksą formoje. Tada išverskite ant serviravimo lėkštės ir patiekite apibarstę milteliniu cukrumi.

ŠOKOLADINIS KEKSAS SU RAUDONUOJU VYNU

Reikės: 80 g šokolado, 60 ml sauso raudonojo vyno, 130 g miltų, 130 g cukraus, 100 g minkšto sviesto, 2 kiaušinių, 1 šaukštelio kakavos, 0,5 šaukštelio cinamono, 2 šaukštelių kepimo miltelių, žiupsnelio druskos.

Miltus išsijokite. Šokoladą smulkiai sutarkuokite.

Minkštą sviestą išplakite su cukrumi, kad pabaltų. Tebeplakdami po vieną įmuškite kiaušinius.

Supilkite vyną, suberkite šokolado drožles, išmaišykite. Tada berkite miltus su kepimo milteliais. Vėl gerai išmaišykite.

Tešlą sukrėskite į sviestu pateptą formą keksui. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40–45 minutes.

Prieš patiekiant keksą galima aplieti cukriniu glajumi, lydytu šokoladu arba pabarstyti milteliniu

cukrumi.

ITALIŠKAS ŠOKOLADINIS KEKSAS SU MASKARPONE

Reikės: 100 g šokolado (saldaus, ne daugiau kaip 60 proc.), 200 g maskarponės sūrio, 300 g miltų, 100 g bulvių krakmolo, 3 kiaušinių, 250 g cukraus, 200 ml pieno, 16 g kepimo miltelių, 70 g sviesto, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto, 10 g citrinos žievelės, 25 g miltelinio cukraus.

Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių. Sviestą išlydykite, ataušinkite.

Į plaktuvo indą įmuškite kiaušinius. Suberkite cukrų ir plakite, kol masės padvigubės, ji taps lengva ir puri. Tada dėkite maskarponę, nustatę vidutinį greitį sumaišykite Pagardinkite vanilės ekstraktu, citrinos žievele, supilkite pieną ir lydytą sviestą. Miltus išsijokite su kepimo milteliais ir krakmolu, lopetėle įmaišykite į tešlą. Tą patį padarykite ir su mažyčiais gabalėliais supjaustytu šokoladu.

Aukštą 26 cm skersmens formą keksui su anga viduryje patepkite sviestu, lengvai pabarstykite miltais.

Supilkite tešlą, išlyginkite paviršių.

Kepkite 45–50 minučių. Ar iškepė, patikrinkite mediniu iešmeliu – įbestas jis neturi aplipti tešla.

Keksą ataušinkite formoje, padėję ant grotelių. Tik tada išimkite, pabarstykite milteliniu cukrumi.

Beje, itališki keksai būna panašesni į biskvitą ir sausesni, nei esame pratę. Todėl tradiciškai patiekiami ne su arbata ar kava, o taure desertinio vyno.

ŠOKOLADINIAI KAVOS KEKSAI

Reikės: 100 g juodojo šokolado, 1 šaukštelio su kaupu tirpios kavos, 200 ml karšto pieno, 120 g minkšto sviesto, 200 g cukraus, 10 g vanilinio cukraus, 1 kiaušinio, 1 šaukšto konjako, 250 g sijotų miltų, 5 g kepimo miltelių, 1 šaukšto kakavos miltelių; ganašui: 100 g juodojo šokolado, 100

ml grietinėlės (33 proc.), 20 g sviesto.

Gabalėliais sutrupintą šokoladą užpilkite karštu pienu, suberkite kavą, labai gerai išmaišykite ir ataušinkite.

Atskirai šluotele suplakite minkštą sviestą, paprastą ir vanilinį cukrų, kiaušinį. Sumaišykite abi mases į vieną. Įsijokite miltus su kepimo milteliais ir kakava, įpilkite konjako.

Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25–30 minučių – iki sausos plutelės. Paskui keksus visiškai ataušinkite ir apliekite ganašu.

Jam pagaminti juodąjį šokoladą reikės sutrupinti gabaliukais, užpilti karšta grietinėle ir įdėti 20 g sviesto. Porai minučių palikite dubenį ramybėje, o tada labai gerai išmaišykite ir truputį paaušinkite prieš pildami ant keksų.

     Naudinga

Jeigu išlydytas šokoladas pernelyg sutirštėjo (taip nutinka kakavos sviesto kristalams per sparčiai brinkstant), jis nebetinka glajui, nes prastai stingsta, yra pilnas oro burbuliukų ir neblizga.

Tai galima pataisyti padidinus šokolado temperatūrą arba įkaitinus nedidelį jo kiekį mikrobangų krosnelėje ir paskui įmaišius į likusį.

Kaitinkite šokoladą keliais etapais, ne iškart, kad jis suskystėtų, tačiau kakavos sviesto kristalai nesuirtų.

Be to, labai svarbu nuolat maišyti, nes kristalizavimasis vyksta daugiausia paviršiuje – tarsi pradėtų formuotis plėvelė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *